עליית הטכנולוגיה הדיגיטלית הביאה עימה, לצד יתרונותיה הרבים, גם עלייה מדאיגה בפשעי סייבר. מגמה זו מחייבת פיתוח ושכלול של שיטות חקירה מתקדמות, ובראשן – חקירה פורנזית דיגיטלית. תחום זה, המהווה ענף מרכזי במדע הפורנזי, עוסק בחקירה, איסוף, ניתוח ושמירה של ראיות דיגיטליות. באמצעות פעולות אלו, ניתן לחשוף רמזים טכנולוגיים חבויים, להגיע למסקנות חד-משמעיות באשר לטענות שעולות במהלך חקירות, ולספק לבית המשפט ראיות בעלות משקל מכריע היכולות להכריע את גורלו של אדם.
השימוש הגובר במכשירים דיגיטליים הוליד צורך דחוף בטכניקות פורנזיות דיגיטליות מתקדמות. כיום, כ-95% מאוכלוסיית העולם מחזיקה במכשירים סלולריים, בנוסף למגוון רחב של מכשירים דיגיטליים אחרים. מכשירים אלו טומנים בחובם כמות אדירה של מידע דיגיטלי, אשר לעיתים מוסתר בצורות נתונים מורכבות.
חשיפת מידע זה חיונית במסגרת הליכים משפטיים,שכן הוא עשוי לשמש כראיה פורנזית בעלת משקל רב .
בנוסף לטלפונים ניידים,חלה בשנים האחרונות עלייה אקספוננציאלית במספר המכשירים האלקטרוניים, כגון מחשבים, מכשירים לבישים, מכוניות חכמות ועוד. כל אלו מכילים כמות עצומה של נתונים הניתנים לאבחון וחקירה. במקרים רבים, נתונים אלו מספקים רמזים וראיות אובייקטיביות ואמיתיות, התורמים רבות לרשויות אכיפת החוק בפתרון תיקים מורכבים.אך ההתמודדות עם שפע הנתונים והמגוון הרחב של סוגי הראיות הדיגיטליות מציבה אתגר משמעותי .
נדרשת מקצועיות רבה על מנת לנתח ראיות אלו,המשתנות בקצב מהיר והופכות למסובכות מבחינה תכנותית. חלק מהראיות מוסתרות ללא ידיעתו של בעל המכשיר,ונכתבות באופן אוטומטי, מה שמקשה עוד יותר על מלאכת החקירה.התפתחות טכנולוגיית המחשב והאינטרנט הביאה להיווצרותם של סכסוכים ומחלוקות רבים הקשורים לטכנולוגיות דיגיטליות. סכסוכים אלו נידונים במסגרת תיקים אזרחיים ופליליים, ומספרם גדל בחדות עם השנים.
במסגרת הליכים משפטיים אלו,נתונים דיגיטליים הפכו לסוג ראיה חשוב היכול להכריע את פסק הדין.
חשיבות הראיות הדיגיטליות נובעת לא רק ממהימנותן המדעית, אלא גם מהצורך לקשר אותן לנושא העבירה או הטענה בצורה ברורה וחד-משמעית, כך שלא יהיה ספק בנכונות הכרעת הדין.
חקירה פורנזית דיגיטלית היא תהליך מדעי הכולל איסוף, ניתוח ושימור של ראיות דיגיטליות ממכשירים אלקטרוניים ורשתות. ראיות אלו, הכוללות נתונים ממחשבים, טלפונים ניידים, מצלמות דיגיטליות ומכשירים אלקטרוניים אחרים, מוצגות בבית המשפט כראיות אובייקטיביות ונטולות פניות. מטרת החקירה היא לזהות, לשמר ולנתח את הראיות הדיגיטליות באופן שיהיה קביל בבית המשפט.
תחומי החקירה הפורנזית הדיגיטלית:חקירה פורנזית דיגיטלית מתייחסת למגוון רחב של פעולות, ובהן:
חשיבותה של החקירה הפורנזית הדיגיטלית: חקירה פורנזית דיגיטלית הופכת לחיונית יותר בעידן הדיגיטלי, בו כמעט כל מקרה פלילי או אזרחי מערב ראיות דיגיטליות. היא משחקת תפקיד מכריע בפתרון פשעי סייבר כגון גניבת זהות, פריצה ובריונות ברשת, וכן במקרים של גניבת קניין רוחני. בנוסף, היא משמשת בתיקים אזרחיים כגון תיקי גירושין, בהם ראיות דיגיטליות כגון מיילים, הודעות טקסט ופוסטים ברשתות החברתיות עשויות להשפיע על קביעת משמורת ילדים, מזונות וחלוקת רכוש.